Dialogpilotene forteller: Sara Myhrer

I serien «Dialogpilotene forteller» spør vi tidligere studenter om å dele sine erfaringer fra Dialogpilotstudiet og arbeidet med dialog i praksis. Denne gangen forteller Sara Myhrer om dialog før og etter 25. juni 2022, da to personer ble drept og over 20 personer ble skadet under terrorangrepet utenfor Per på hjørnet og det skeive utestedet London Pub i Oslo.

Foto: Charlotte Cyrus.

Mange skeive, inkludert meg selv, har kjent mye på redsel i kjølvannet av terrorangrepet 25. juni 2022. Den iboende frykten mange av oss alltid har båret på, kom til overflaten og dominerte hverdagen. Jeg er redd for at det ikke er plass til meg og andre som meg i storsamfunnet.


Som mange andre følte jeg at vi ble dyttet tilbake i «skapet». Vi ble oppfordret til å ta med flagget hjem og bare vifte med det innenfor husets fire vegger – skjule hvem vi er. Skeives ytrings- og forsamlingsfrihet ble i praksis innskrenket.

I mitt liv finnes det et før og et etter 25. juni.

Før kunne jeg gå i dialog med de som mente at jeg ikke passet inn i samfunnet. Jeg ville så gjerne forstå hvorfor, men hadde også et håp om at samtalen kunne føre til holdningsendring.

Men etter 25. juni har det blitt tydeligere for meg at forutsetningen for dialog ikke er til stede når min eksistens blir stilt spørsmål ved.

For å beskytte meg selv har jeg ikke lenger overskudd til å delta i samtaler der jeg ikke blir ansett som en likeverdig part. Dersom du ser på deg selv som alliert bør du kjenne din besøkelsestid – vær en tydelig motstemme mot hatet, slik at vi sammen kan bygge et trygt samfunn for alle.