Et unikt samarbeid på
tvers av tro og livssyn
Å forebygge utenforskap og radikalisering
med dialog
Dialogpilotene har siden 2015 tilbudt et deltidsstudium ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Dialogpilotstudiet er for unge voksne i alderen 19-30 år som ønsker å lære å fasilitere dialogmøter. Uteksaminerte dialogpiloter sendes deretter ut i skole og samfunn for å lede samtaler om samfunnstemaer.
Prosjektet eies i fellesskap av:
Dialogpilotene ble startet i 2015, med mål om å:
Engasjere unge voksne til dialogarbeid i Oslo og østlandsområdet. I dag er målet hele landet.
Utdanne unge voksne til kompetente dialogarbeidere og gi de verktøy til å gjennomføre dialogverksteder.
Skape nettverk blant unge voksne og ungdom på tvers av tros- og livssynsgrenser.
Bidra til at ungdommer kan utvikle egen identitet uten at det går på bekostning av andre.
Forbygge utenforskap, intoleranse, konflikter og ekstreme holdninger.
Fremme tros- og livssyndialog og dialogisk metode.
Motarbeide stereotypier, fordommer og ekstreme tendenser blant ungdom.
Skape et mer raust og mangfoldig samfunn.
En organisasjon i vekst
I 2024 ble Dialogpilotene trukket frem i Ekstremismekommisjonens NOU Felles innsats mot ekstremisme: Bedre vilkår for det forebyggende arbeidet som et av flere tiltak som styrker demokratiet.
I september 2023 ble Dialogpilotene kåret til Månedens dialogstemme av Nobels Fredssenter. De begrunnet prisen slik:
Nobels Fredssenter ønsker å berømme Dialogpilotene for deres viktige arbeid med å forebygge utenforskap, polarisering og radikalisering gjennom bruk av dialog.
I 2023 mottok Dialogpilotene tilskuddsmidler fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFDIR) til å utarbeide nye opplegg for voksenopplæringen og lærerstudenter.
I 2022 fikk Dialogpilotene tilskudd fra Sparebankstiftelsen DNB. Det muliggjorde at organisasjonen og studietilbudet fikk bestå og kan utvikles videre. Ved hjelp av tilskuddet kunne Dialogpilotene høsten 2022 ansette en ny koordinator. I forlengelse av tildelingen ble Dialogpilotene satt i kontakt med Prosperastiftelsen og jobbet i tre måneder med et av stiftelsens pro bono-team for å legge en strategi for de neste tre årene.
I 2022 inngikk Dialogpilotene også et samarbeid med Utøya og vil i 2023 dele erfaringer og undervisningsmetoder på tvers av organisasjonene.
Dialogpilotene ble nevnt i Ytringsfrihetskommisjonens utredning «En åpen og opplyst offentlig samtale» (15. august 2022). I utredningen kommer det frem at «ungdom og unge voksne må utvikle en solid ytringsberedskap, uten at de nødvendigvis skal tvinges inn i offentligheten». Kommisjonen trakk frem Dialogpilotene som en «godt egnet modell» og at «en slik modell kan brukes for å gi utdanning og trening i spørsmål relatert til ytringsfrihet».
I 2020 mottok vi «Årets dialogpris» fra Samarbeidsrådet for tros- og livssyn (STL).