Dialogpilotene forteller: Jakob Borgen

I serien «Dialogpilotene forteller» spør vi tidligere studenter om å dele sine erfaringer fra Dialogpilotstudiet og arbeidet med dialog i praksis. Denne gangen forteller Jakob Borgen om filosofi og dialog.

Foto: Charlotte Cyrus.

Min utdanningsbakgrunn er filosofi. Historisk sett har denne tankens gren tatt utgangspunkt i noe som minner om dette vi kaller for dialog.

I antikkens Hellas kunne man skimte Sokrates vandre rundt i Athens gater. Hans mål var ambisiøst. Han skulle opplyse og berike menneskets sjel. Hans prosjekt fokuserte på møtet mellom mennesker; at vi kunne lære av og med hverandre gjennom samtalen.

Det sies at grekerne har formet mye av det vi kaller vestlig filosofi. Likevel er det sjeldent vi trer inn i dialog på universitet i dag. Sitter den moderne akademiker i sitt elfenbenstårn og bedriver teoretisk tankelek?

Jeg ble interessert i prosjektet til Dialogpilotene fordi jeg fryktet et slikt tårn. Jeg ville tilbake til mennesker og vekk fra teoriene. Av og til er det nødvendig å bare lytte. Å lese om menneskelige erfaringer er noe annet enn å høre noen fortelle sine tanker. Vi lytter ikke når vi leser, hvert fall ikke på samme måte. Det er allerede en distanse der.

Når vi besøker skoler for å fasilitere dialog møter vi mennesker. Vi ser blikk, kroppsspråk, stemninger i rom. For meg har dette blitt en påminnelse om at vi er omringet av folk med egne livserfaringer og unike perspektiver. Kanskje beriker dette min sjel.