Dialogpilotene forteller: Mahira Karim

I serien «Dialogpilotene forteller» spør vi tidligere studenter om å dele sine erfaringer fra Dialogpilotstudiet og arbeidet med dialog i praksis. Denne gangen forteller Mahira Karim om et menneskemøte som endret henne.

Foto: Charlotte Cyrus.

Da jeg var yngre, hadde jeg fordommer mot menn i dress. For meg representerte de holdninger som fikk meg til å føle meg liten og ubetydelig.

På en konferanse en dag satt jeg i en sirkel med en rekke mennesker. Der var det også en mann ikledd en veldig fin og formell dress. Jeg satte han selvfølgelig i en bås. Han der, tenkte jeg, han tror han er en sykt viktig mann.

Det ble åpnet for dialog, og på et tidspunkt tok mannen i dress ordet. Til min overraskelse begynte han å snakke om familieutfordringer, og mens han fortalte gråt han litt også. Kunne han og jeg ha de samme bekymringene? Plutselig så jeg hvor like vi egentlig var. Menneskemøtet i sirkelen endret meg og fordommene mine mot menn i dress. Jeg ble klar over fordommen min, uavhengig av hvor banal og ufarlig den kanskje var.

Jeg tror at vi gjennom dialog og menneskemøter kan bli kvitt både store og små fordommer. I samfunn preget av fremmedfrykt, fordommer og rasisme mot mennesker vi ikke helt skjønner oss på, gir dette møtet meg håp for fremtiden. Det viser at når vi går inn i oss selv og er villige til å lytte og bli kjent med de vi frykter eller ser ned på, er det flere ting som forener, enn splitter oss.