Dialogpilotene forteller: Hummam Bhutta

I serien «Dialogpilotene forteller» spør vi tidligere studenter om å dele sine erfaringer fra Dialogpilotstudiet og arbeidet med dialog i praksis. Denne gangen forteller Hummam Bhutta, som i dag jobber som fengselsimam, om håpefulle samtaler i fengselet.

Foto: Charlotte Cyrus.

«Er det egentlig trygt å jobbe som fengselsimam?» er et spørsmål jeg av og til får. Før jeg begynte å jobbe i fengselet ville jeg nok lurt på det samme selv.

Jobben min er trygg, og den er givende. Som fengselsimam har jeg innblikk i en del av samfunnet mange ikke kjenner til. Jeg møter mennesker som håper på en ny sjanse. Jeg snakker med mennesker som drømmer om en bedre fremtid og hverdag. Jeg er takknemlig for disse møtene. De har lært meg, at uavhengig av om man er på innsiden eller utsiden av fengselsmurene – håpet og drømmene vi mennesker bærer på er ofte de samme.

«Sannelig, Gud forandrer ikke et folks tilstand før de selv foretar en forandring i sitt indre» (13:11) er et koranvers som betyr mye for dialogene i fengselet. Jeg opplever at muslimene jeg møter der har et brennende engasjement for å bli bedre mennesker. Jeg tror og håper at samtalene våre hjelper både de innsatte og meg selv, til å bli nettopp det.